Jdi na obsah Jdi na menu

Povaha

9. 11. 2022

Strakáči jsou psi středního vzrůstu a jsou plní energie a elánu. Je to univerzální plemeno, vhodné pro aktivní lidi. Dají se s ním provozovat prakticky všechny kynologické sporty, i když se od něj nedají očekávat nějaké špičkové výkony, výjimky samozřejmě potvrzují pravidlo.

Jsou to psi společenští, kteří jsou oddaní své smečce-rodině a potřebují její přítomnost. Proto se nehodí k časově velmi vytíženým lidem, kdy pes tráví většinu dne sám na zahradě nebo v kotci.

 

Strakáč je šťastný, když může něco podnikat se svými lidmi a je celkem jedno, co to je. Pokud na něj není dostatek času, důslednost ve výchově a správná socializace, může být problémový.

Problémem se může stát i to, že noví majitelé strakáče nejsou zcela připraveni na jeho temperament, což může být komplikací třeba v případě, když jsou v rodině malé děti.

 

Výchova strakáčů, stejně jako u každého jiného plemene, začíná už odmalička, dá se říci od narození. První lekce socializace dostane štěně u své matky a chovatele. Další už je na novém majiteli.

„Vychovávat strakáče je třeba hned, jak si ho přinesete domů. Je nutné jej správně socializovat, vysvětlit mu, co je a není žádoucí. Strakáč je velmi chytrý, chápe rychle, stejně tak i rychle může vymýšlet různé lotroviny. Důležitá je důslednost a laskavost.

 

Vzhledem k tomu, že nebyl šlechtěn jako pes pracovní, nesnáší strakáč stále se opakující dril. Motivace a pochvala, to jsou hlavní a nejúčinnější podněty při výcviku, i když samozřejmě někdy musí přijít i trest. Zkušený trenér majiteli pomůže při prvních krocích a povede ho i dále.

K časné výchově a základnímu výcviku slouží psí školky, které jsou pro strakáče velice vhodné. Výchova a výcvik nejsou nijak extrémně náročné, musí se s nimi ale začít včas.

 

Vzhledem k temperamentu je třeba pořízení psa dobře zvážit hlavně v rodině s malými dětmi. Malé štěňátko je roztomilé, ale už v několika měsících věku dokonale zaměstná celou rodinu, a tak je nutné čas dělit mezi psa a dítě. Jinak je strakáč plemeno, které nemá s dětmi problémy. Vzhledem ke své velikosti je vhodný i pro větší děti, které s ním mohou cvičit a sportovat.

Český strakatý pes je nerad sám, pokud s ním majitel nebude 24 hodin denně, je třeba ho na občasnou samotu zvykat už odmalička. Problémem, zvlášť na vycházkách, může být lovecký pud. S ním je to sázka do loterie, zhruba čtvrtina populace strakáčů ho sice postrádá, ale ostatní ho mají více či méně silně vyvinutý. I na to je třeba před pořízením štěněte myslet.

Český strakatý pes je zvíře s vlastním názorem, ale správnou výchovou a vedením se z něj stane výborný parťák a kamarád do nepohody.